משפטי/פלילי

הנשיאה חיות: ​הניסיונות לגרור את בתי המשפט לתוך המגרש הפוליטי נדונו לכישלון

לאחר כמעט שנתיים בהן לא מונו שופטים חדשים, הצהירו אמונים היום (חמישי) בפני נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין 18 שופטים ורשמים בכירים: 12 שופטים לבית המשפט המחוזי, 5 שופטים לבית דין לעבודה ושופט אחד לבית משפט שלום. בעוד כחודש יצהירו אמונים 54 שופטים נוספים.

הטקס התקיים במתכונת מותאמת לתקופה והמתמנים נכנסו כל אחד בנפרד אל אולם בית הנשיא, ללא ליווי בני משפחותיהם, והצהירו אמונים בפני הנשיא. במעמד נשאו דברים גם שר המשפטים אבי ניסנקורן, נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות ונשיאת בית הדין הארצי לעבודה ורדה וירט לבנה.

הנשיא התייחס אל התקופה ואתגריה ואמר: "עברו כמעט שנתיים מאז הפעם האחרונה שהשבענו שופטים פה בבית הנשיא, בית העם. שנתיים שבהן נקלענו למשבר פוליטי חסר תקדים שבמהלכו לא הועברו תקציבי מדינה, פעילותם של משרדי ממשלה הוקפאו, לא נבחרו – ולא הושבעו – שופטות ושופטים חדשים. המשמעות היא, וחשוב להדגיש זאת, שפעילותם של מוסדות המדינה, שמקיימים את החיים שלנו כאן – על הארץ הטובה הזאת – נפגעה באורח קשה. ואני לא מדבר רק על פעילות בדרגים הגבוהים שעומדים במרכזן של מחלוקות ציבוריות עמוקות, אלא גם – וכאן הפגיעה הקשה ביותר – ברמת האזרח הקטן."

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

בהתייחס למשבר הפוליטי אמר הנשיא: "לפני חצי שנה, עם הקמתה של הממשלה האחרונה, בצל משבר הקורונה, גלגלי המדינה שבו לעבוד, וההשבעה שלכם, היא אחד הפירות של ההישג הזה. אלא שמסתבר שגם מגפה בסדר גודל כזה, לא יכלה למשבר הפוליטי החריף, המשבר הפוליטי, שכנראה, מחוסן לקורונה והנה שוב אנו עומדים לפיתחה של מערכת בחירות, תחת ממשלת מעבר מוגבלת."

צילום: מארק ניימן /לע"מ

הנשיא פנה אל השופטים המתמנים ואמר: "על אף שאנחנו מצויים במעין קמפיין בחירות מתמשך, שבו אנחנו נוהגים להציג ולתפוס את הפערים ביננו כתהומות בלתי-עבירים, בסופו של דבר, מערכת המשפט שלנו, כמו גם מערכת אכיפת החוק, צה"ל, שירותי הביטחון, -הממשלה והכנסת – הם חלק בלתי נפרד מהממלכתיות הישראלית. אף אזרח – מימין או משמאל, לא היה רוצה לחיות במדינה שבה אין מערכת משפט עצמאית, חזקה ויעילה. כולנו, כל אזרחי ישראל, רוצים לחיות במדינה שבה השופטות והשופטים שלנו מונעים אך ורק ממוראו של החוק. בסופו של דבר, אלה הם תפקידים, מוסדות, סמלים, שחשיבותם חורגת בהרבה מזו של האנשים שממלאים אותם. תפקידים, מוסדות וסמלים, שחשיבותם חורגת בהרבה מהכאן ועכשיו. מערכת משפט עצמאית, פקידות ציבורית עם חוט שדרה מקצועי, הם יסודות מוסדיים שבלעדיהם – אין. אלה עוגנים חיוניים, לצד נבחרי הציבור, בקיומה של מדינה דמוקרטית. על כולנו מוטלת החובה לשמור עליהם מכל משמר."

עוד אמר הנשיא ריבלין: ""כשתעלו היום על כס השיפוט החדש, תעלה בלבכם יראת קודש. יראת קודש היפה לכל משרתי הציבור ושלוחיו – כזאת שמכירה בגודל המעמד, אך אינה נרתעת, חלילה, מפעולה, בשם הערכים, המסירות, היושרה והמקצוענות שהקנו לכם את מעמדכם, ואת תפקידכם החדש. אין זה סוד שאתם מתמנים לתפקיד בימים שבהם מערכת המשפט נתונה לביקורת, ולבחינה מדוקדקת של כלל הציבור. ימים שבהם, בחסות הרשתות החברתיות, כל מי שמחזיק במקלדת – עשוי לראות את עצמו כחוקר, תובע, שופט, ותליין. אתם יושבים בבית מזכוכית, שאבני הבליסטראות הנזרקות עליו, הולכות וגדלות, הולכות ומתחדדות, אך אל לכם לחשוש. לא כי הביקורת איננה חשובה, להיפך.

צילום: מארק ניימן /לע"מ

הנשיא הדגיש: "חברה דמוקרטית חפצת חיים – מתקיימת ומתקדמת בזכות המחלוקות והמתחים שמניעים אותה – ולו שֶׁאֵלֵה מחלוקות כֵּנוֹת, "לשם שמיים". מי כמוכם, אנשי המשפט, יודעים להעריך את תרבות הפולמוס והוויכוח, ההתפלפלות על קוצו של יוד. כל ביקורת מכבדת – ראוי שתשמע, וראוי שיופקו ממנה מסקנות. אל לכם לחשוש מהביקורת אלא להכניס אותה הביתה, לבחון אותה, לשוחח עמה."

הנשיא ריבלין הזכיר: "אחד הצעדים המבורכים שהובילה לאחרונה כבוד השופטת חיות, נשיאת בית המשפט העליון, הוא שידור חי מאולמות בית המשפט בתיקים שיש בהם עניין לציבור. גם אנחנו, פה בבית הנשיא, קידמנו מהלך דומה, כשהעברנו בשידור חי את ההתייעצויות שקיימנו עם הסיעות להרכבת הממשלה. המעשה הזה לא רק מגביר את השקיפות, שהיא תנאי יסודי לביצור אמון הציבור, אלא גם מוריד את הדיון אל הקרקע, קושרת אותו לגופו של עניין, ולא למושגים עמומים שעשויים להתעצב על ידי בעלי אינטרסים שונים. המשיכו להגביר את השקיפות, אתם השליחים שלנו, והממלכתיות שלנו, החוסן החברתי שלנו, היכולת שלנו לחיות כאן יחד – כל אלה מוטלים על הכף. זוהי אחריות גדולה מאין כמוה, ואין ספק בליבי שאתם חשים שכובד האחריות, בגודל השעה."

צילום: מארק ניימן /לע"מ

לסיום אמר הנשיא: "בשם העם בישראל, אני מעניק לכם את ברכת הדרך. השכילו לשפוט משפט צדק, בחמלה, באמפתיה, במקצועיות וביושר, כאשר ספר החוקים הישראלי, וערכי המדינה היהודית והדמוקרטית עומדים לנגד עיניכם תמיד, ללא מורא ללא משוא פנים. עיני העם נשואות אליכם, ואין לי ספק שתשרתו אותו נאמנה. היו ברוכים."

שר המשפטים, אבי ניסנקורן, אמר: "זה לא סוד שהיו נסיונות לפגוע בעבודת הוועדה לבחירת שופטים, להכניס פוליטיזציה ושיקולים לא ענייניים למרחב הזה – לא אפשרתי זאת. שופטות ושופטים, נבחרתם בצורה נקייה, בזכות עצמכם, על מנת שתוכלו לכהן ללא משוא פנים, ללא תלות, ללא מורא ובלי ניסיון לשאת חן בעיניי מישהו. נתקלנו גם בניסיון חמור להכניס פוליטיזציה במינוי שופטי בית המשפט העליון, במטרה להפוך את השופטים תלויים בגחמותיהם של פוליטיקאים. עצרנו גם את זה. מי שמבקש להלך אימים על החוק והמשפט, מבקש להלך אימים על אזרחי ישראל וזכויותיהם הבסיסיות. כשר משפטים פעלתי בשפיות. שמרתי על עצמאות שלטון החוק, זה הכל."

שר המשפטים הוסיף: "אבל בישראל של היום, שמירה על שפיות הפכה לעמדה רדיקלית. יותר משזה עצוב, זה מסוכן. שמירה על בית משפט עצמאי הייתה קשה לעיכול עבור פוליטיקאים שהאינטרסים האישיים מנחים אותם. נמשיך לשמור על שלטון החוק והדמוקרטיה הישראלית. במאבק הזה אין לנו ברירה אלא לנצח."

נשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות, אמרה: "אין לי ספק כי אתם, השופטות והשופטים המתמנים היום, בתקופה מיוחדת ומאתגרת זו, תיטיבו לתרום את חלקכם לעשייתה המבורכת של המערכת במסירות ומתוך תחושת שליחות, כי אנו מאמינים בעשייה ובה עלינו להתמקד. נבחרתם לתפקיד בשל איכות מקצועית ואישית, אף שהיו מי שניסו להכשיל את עבודת הוועדה ולהשליט שיקולים אחרים לבחירת שופטים. ​הניסיונות לגרור את מערכת בתי המשפט לתוך המגרש הפוליטי – שנותיהם כשנות המדינה, והם נדונו לכישלון כאז כן היום."

צילום: מארק ניימן /לע"מ

עוד אמרה הנשיאה חיות: "המועמדים שנבחרו בישיבות הוועדה מהווים פסיפס אנושי מגוון – דתיים וחילוניים, גברים ונשים, יהודים וערבים, תושבי המרכז והפריפריה, יוצאי הפרקליטות והסנגוריה. הם משקפים את כל רבדי האוכלוסייה הישראלית ומעידים כמאה עדים על כך שאמת המידה המכרעת לבחירתם הייתה מצוינוּת במשפט ובמעלות אנושיות. ​מגוון זה של שופטות ושופטי ישראל טומן בחובו מגוון של דעות והשקפות עולם, והוא ממלא תפקיד מרכזי בשמירה על מעמדה ועל יציבותה של הרשות השופטת, בעת שהיא מנווטת את דרכה על פני המים הסוערים של המציאות הישראלית.​בשיח הציבורי המתנהל בתקופת בחירות, יש מי שבוחרים להעלות את בתי המשפט על ראש שמחתם ולטעון בלהט כי הם אחד הנושאים המרכזיים הטעונים "טיפול"."

הנשיאה חיות ציינה: "אכן, כל מערכת ראוי לה שתבדוק את עצמה ותחתור תמיד לתיקון הטעון תיקון. אך אילו נשאל אורח לרגע בארצנו מיהי ואיזו היא הרשות הטעונה תיקון וטיפול דחופים במיוחד, אינני בטוחה כלל וכלל שהיה מצביע על הרשות השופטת. אדרבה, בתוך הכאוס הפוליטי וחוסר היציבות השלטונית המלווים את חיינו כבר עת ארוכה, אני מרשה לעצמי לומר כי למרות הניסיונות החוזרים ונשנים להרעיד את האדמה תחת רגלינו, הרשות השופטת מהווה אי של יציבות ומרחב לשיח ראוי, ממלכתי ומכבד. ​יש להותיר את מערכת בתי המשפט מחוץ למשחק הפוליטי, כי הניסיונות לגרור אותה ואת שופטיה אל השדה הפוליטי הם מסוכנים.​ניסיונות אלה חותרים תחת העצמאות ואי-התלות של הרשות השופטת, עקרונות שהם נשמת אפה ובהם מחויבים כל שופטת וכל שופט."

Back to top button