רצועת עזה

דיווח בעזה: שלושה הרוגים בתקיפת צה"ל בדיר אל-בלח

דיווחים פלסטיניים שפורסמו היום (ראשון) מצביעים על כמה אירועים נפרדים ברצועת עזה, על רקע המשך פעילות צה״ל במרחבים הסמוכים ל״קו הצהוב״ והתגברות החיכוך המבצעי בשטח. במוקד הדיווחים עומדת תקיפה בדיר אל-בלח שבמרכז הרצועה, שבה נהרגו, לפי גורמי רפואה בעזה, לפחות שלושה בני אדם בסמוך למטבח קהילתי באזור בית החולים אל-אקצא. במקביל, צה״ל הודיע כי חיסל מחבל חמוש שזוהה בדרום הרצועה סמוך למרחב שבו פועלים הכוחות, לאחר שהוגדר כאיום מיידי.

מודעה

לפי הדיווחים מעזה, התקיפה בדיר אל-בלח פגעה באזור שבו פעל מטבח קהילתי סמוך לבית החולים אל-אקצא. בשלב זה לא פורסמו פרטים מלאים על זהות ההרוגים, על השאלה אם היו במקום גורמים חמושים, או על נסיבות התקיפה. בצה״ל לא נמסרה עד כה התייחסות רשמית לאירוע, ולכן גם לא ידוע אם מדובר בתקיפה שבוצעה נגד יעד שנקבע מראש, בפגיעה במהלך פעילות אחרת, או באירוע שפרטיו עודם בבדיקה.

במקביל, בזירה הדרומית של הרצועה, הודיע צה״ל כי כוחות הפועלים במקום זיהו מחבל חמוש באזור ״הקו הצהוב״, באופן שהיווה, לפי ההודעה, איום מיידי על הלוחמים. לאחר הזיהוי הותקף המחבל מן האוויר וחוסל. בהודעת צה״ל נמסר עוד כי באירוע נפרד שאירע אתמול, שבת, הותקף מחבל נוסף שהתקרב לעבר כוחות במרכז הרצועה והיווה גם הוא, לפי הצבא, איום מיידי.

האירועים הללו ממחישים את דפוס הפעילות שנרשם בתקופה האחרונה ברצועה: צה״ל ממשיך להחזיק כוחות במרחבי החיץ ובאזורים שהוגדרו כחלק ממערך השליטה הביטחונית החדש, ובמקביל פועל נגד מי שלדבריו מתקרבים לעבר הכוחות או מסכנים אותם. מנגד, בעזה מדווחים כמעט מדי יום על הרוגים ופצועים בתקיפות ובאירועי אש שונים, כאשר במקרים רבים אין בשלב הראשון אימות חיצוני מלא לנסיבות המדויקות של כל אירוע.

ההתפתחויות מגיעות לאחר סוף שבוע שבו פעל צה״ל נגד בכירים בחמאס. ביום שישי חוסל בעזה עז א־דין אל־חדאד, ראש הזרוע הצבאית של חמאס ברצועה, ובמהלך השבת הודיע הצבא גם על חיסולו של בהאא ברוד, מפקד במטה המבצעים של הארגון, שלפי ישראל עסק בקידום פיגועים מיידיים נגד כוחות צה״ל ואזרחים ישראלים. רצף החיסולים והפעילות המבצעית מגביר את דריכות הכוחות ברצועה ואת החשש מניסיונות תגובה מצד חמאס.

לצד האירועים המבצעיים, משרד הבריאות בעזה פרסם היום את הדוח היומי שלו, ולפיו לבתי החולים ברצועה הובאו ביממה האחרונה 6 גופות ו־19 פצועים. לפי אותו עדכון, 2 מן ההרוגים מוגדרים כנפגעים חדשים, בעוד 4 גופות נוספות חולצו מאזורים שונים. הנתון הזה אינו מספק פירוט מלא באשר לנסיבות כל אחד מן המקרים, ואינו מאפשר לקשור באופן ודאי בין הדוח היומי לבין האירוע בדיר אל-בלח.

המספרים שמפרסם משרד הבריאות בעזה משמשים בסיס מרכזי לדיווחים היוצאים מן הרצועה, אך אינם מבדילים בדרך כלל בין מחבלים לאזרחים, ובחלק מן המקרים מתעדכנים בהמשך לאחר איסוף מידע נוסף. בצה״ל טוענים לאורך התקופה כי חלק ניכר מן הפעילות מכוון נגד פעילי חמאס, נגד תשתיות טרור ונגד איומים מיידיים על הכוחות, ואילו הפלסטינים מדווחים על פגיעה נרחבת גם באזורים אזרחיים.

במקביל לדיווחי התקיפה, הופצו היום בתקשורת הפלסטינית טענות שלפיהן צה״ל הזיז לכאורה את סימוני ״הקו הצהוב״ בשתי נקודות בדרום הרצועה. בשלב זה לא פורסם אימות עצמאי מלא לטענה המדויקת הזו, ולא נמסרה תגובה ישראלית רשמית. עם זאת, עצם הסוגיה אינה חדשה: בשבועות האחרונים דווח שוב ושוב על שינויי סימון, עדכוני מפות ומרחבים נוספים שבהם נדרשים גופי סיוע לתיאום תנועה מול צה״ל. ישראל טוענת כי מדובר בהתאמות מבצעיות הנגזרות מהערכת המצב בשטח ומהצורך לשמור על ביטחון הכוחות.

״הקו הצהוב״ הפך בחודשים האחרונים לאחד המושגים המרכזיים בזירה העזתית. מדובר בקו ההפרדה שנקבע לאחר הפסקת האש, ומעבר לו פועלים כוחות צה״ל באזורים נרחבים ברצועה. בצבא מדגישים כי כל התקרבות חשודה לעבר הכוחות נבחנת בזמן אמת, ובמקרים שבהם מזוהה איום מיידי מתבצעת תקיפה להסרתו. מנגד, ברצועה נשמעות טענות כי תושבים מתקשים להבין במדויק את גבולות האזורים האסורים ואת השינויים החלים בהם מעת לעת.

הפער בין התמונה המבצעית שמציג צה״ל לבין הדיווחים היוצאים מעזה ממשיך להקשות על קבלת תמונת מצב מלאה בזמן אמת. באירועים שבהם יש הודעה ישראלית רשמית, כמו חיסול המחבל בדרום הרצועה, ניתן לתאר באופן ברור את גרסת הצבא. לעומת זאת, במקרה של התקיפה בדיר אל-בלח, המידע הקיים בשלב זה נשען על גורמי רפואה פלסטיניים ועל דיווחים עיתונאיים מן הרצועה, ללא אישור מצד ישראל.

נכון לשעה זו, התמונה המצטברת היא של יום לחימה נוסף ברצועת עזה: צה״ל מדווח על חיסול מחבלים שהתקרבו לכוחות במרחב ״הקו הצהוב״, ובמקביל בעזה מדווחים על הרוגים בתקיפה במרכז הרצועה. לצד זאת נמשכות הטענות הפלסטיניות בדבר שינויים במרחבי התנועה בדרום, בעוד שהמערכת הביטחונית בישראל ממשיכה להיערך לאפשרות של הסלמה נוספת בעקבות חיסול בכירי חמאס בסוף השבוע.

מודעה
תגובות
נשמח לשיח ענייני ומכבד. תגובות פוגעניות יוסרו.
האם הכתבה עניינה אותך?
סה״כ הצבעות: 0
תגובות הגולשים
0 תגובות
כתוב תגובה
התגובה שלך תתפרסם לאחר אישור עורך האתר.
Back to top button