חדשות הארץמבזקים

אסד לועג למשטרה הסורית בסרטון חדש

בימים האחרונים התפרסם תיעוד מעניין משנת 2018, המציג את אחד המנהיגים המוכרים של המזרח התיכון, כאשר הוא מתבטא באופן שלא ניתן למסגר, ביחס למצב הפנימי במדינתו. בסרטון, אשר צולם ככל הנראה באזור דמשק, נוכח המנהיג ברכב יחד עם אחת מיועצותיו לשעבר, תוך כדי תקשורת בלתי רשמית שמעלה שאלות לגבי מצבו הפוליטי והחברתי של הציבור הסורי.

התמונות מציגות את המנהיג מחויך ומרגיש נינוח, אך יש בכך אנומליה חריגה לאור מציאות החיים שמאפיינת את המונים בסוריה. כאשר במהלך השיחה, המנהיג מבצע הערות בלגלוג על אזרחי סוריה, המוצאים את עצמם במצב כלכלי לא פשוט, מציע כי חלק מאותם אזרחים ברצונם לבנות מסגדים ומבזבזים בכך כספים שהיו יכולים לשמש לצורכי מחיה בסיסיים.

לאור הביקורת הגואה על משטרו ומאז חידוש הסנקציות הבינלאומיות נגד סוריה, מתרחשים אקטים של חוסר ניכור המואל את המנהיג להפעיל תדרים שונים. מדובר באירוניה שהולמת את הדינמיקה הפוליטית במדינה שנשלטת על ידי שלטון שוחד ורודנות, כאשר תביעות הציבור לא תמיד מגיעות לאוזני המנהיג או נענות בצורה הולמת. ככל שהחיים של הציבור נעשים קשים יותר, השיחים בין ההנהגה לבין אזרחי המדינה הפכו להיות יותר מתוחים וחדים.

תיעוד זה מצטרף למגמות רבות המופיעות בשדה הפוליטי הסורי, כאשר הציבור ממשיך לצפות לשינויים משמעותיים ולתמורות במציאות הפנימית. בצל התמוטטות כלכלית והגבלות מחמירות של ממשלתו, הממונה על הרגולציה והאבטחה, יש לכך השלכות על יכולת הממשל להתנהל מול האזרחים. הבעיות הביטחוניות שנוצרות מהלחץ הגובר מגיעות עד למחסומים של קבוצות שונות במדינה, ובמיוחד של חיזבאללה, המוכר בכוחו האדיר והשפעתו הרבה על מתקיימות האזוריות.

מעניין לציין את פרטי התקשורת בין המנהיג ליועצת, אשר הולמים את מציאות ההתמודדות עם הקשיים הבסיסיים של חיי היומיום. המילים שנאמרות, על אף שנראות כקלות דעת, מגלות יותר מעומק המצב – כאשר המנהיג מתייחס לשאלות הנוגעות למציאות חיי האזרחים כחסרות ערך, יש בכך מגמה של ניתוק מהמציאות שמזינה את חיי הקיום. עם זאת, יש המבחינים בתופעה זו כמסוכנת, שכן היא עשויה להוביל לתסכול ציבורי גובר.

מנגד, השפעות התמונות שתועדו בשטח בלתי ניתנות להתעלמות. במערכות פוליטיות רבות שפורסמו, רואים הציבור את חוסר היכולת להשתתף פיזית בדיונים ולפעול למען שינוי ממשי. אל מול מערכת שמספקת ייצוג דל ורקוב, ההשלכות יכולות להיות הרות אסון לעתיד המדינה.

לאור האירועים הללו, התקשורת הבינלאומית מתמקדת במתרחש בסוריה, וזאת מתוך חשש להתלקחות מחודשת של קונפליקטים. רבים מהשרים בממשלות זרות ממתינים לראות כיצד בדיוק מתפתח מצב הפוליטיקה הסורית, ואם פיצוצים נוספים עתידים להתרחש במסגרת המאבק בין משטר חזק לפעילות אזרחית מתמשכת.

לבסוף, הניתוח מבחינה כלכלית מראה שלאור אי הוודאות הנוכחית, אין חדשות טובות באופק. התלות במוסדות רווחה ובסיוע חיצוני הפכה לאחת מהדרישות הבסיסיות של הציבור, אך הגישות הממשלתיות לא מסתכלות על הקשיים הללו באור העמוק והמעשי. כך, מציאות נמשכת של תסכול וניכור תוכל להוביל להפגנות נוספות, ולעיתים גם לכוחנות מצד השלטון, דבר שיגרום לקריסה נוספת של הדימוי הציבורי שלו.

באופן כללי, התמונה המתקבלת משיחה זאת היא שילוב של תודעה פוליטית เคלית שדורשת שינוי עומק וניהול מסודר, במקביל למשטר שלא מצליח להתמודד עם אתגרים לאומיים ובינלאומיים. על כן, מתמשך הדיון באירועים האחרונים יכול להיות קריטי לעיצוב הסביבה הפוליטית בסוריה: האם ניתן לשנות את המציאות, או שהמציאות עלולה להמשיך ולדרדר?

תגובות
נשמח לשיח ענייני ומכבד. תגובות פוגעניות יוסרו.
האם הכתבה עניינה אותך?
סה״כ הצבעות: 1
תגובות הגולשים
0 תגובות
כתוב תגובה
התגובה שלך תתפרסם לאחר אישור עורך האתר.
Back to top button