מבזקים

האם מעמד הביניים הוא היעד הקל ביותר לפגיעה? חקר המציאות המורכבת של העצמאים

נשיא להב, עו"ד רועי כהן, פועל כבר יותר משנה בכנסת במטרה למצוא פתרונות למציאות הקשה שבה נתונים העצמאים בדרום ובצפון הארץ. בריאיון מיוחד, הוא מציין כי עסקים שנסגרו לא יחזרו לפעול, מדבר על חשש ממיתון וכל זאת תוך האשמת הממשלה והאוצר בפתרונות מהירים אך מזיקים. כהן לא מאמין שפתרו כבר את משבר המקדמות למי ששירת במילואים, ומדגיש כי "לא היה פוליטיקאי אחד שטרח לתקן את זה בזמן".

בשבוע שעבר, בכנסת נדונו באופן מאוחר פיצויים לבעלי העסקים בצפון ובאזור חיפה והקריות. עם זאת, המדינה לא פועלת ביעילות, ושוב מתעוררת מאוחר מדי. עו"ד רועי כהן, נשיא לשכת ארגוני העצמאים, נוסה בכנסת בתשע ישיבות עד שאושר הפיצוי הראשון במלחמת חרבות ברזל. כהן מציין כי "ייאוש אינו פיתרון", אך עלינו להתעורר ולפעול.

הנתונים מדאיגים: 55% מהתוצר העסקי בישראל מגיע מהעסקים הקטנים והבינוניים, שועדים פגיעות קשות בגלל העימותים. המשבר אינו מוגבל לאזור או לסקטור מסוים, והשפעתו ניכרת בכל רחבי המשק. כך, בחודש יוני 2024 נכנסו לישראל כ-96 אלף תיירים בלבד, לעומת יותר מ-300 אלף באותו חודש בשנה הקודמת, מה שפוגע בעבודות האירוח ובסקטור המזון.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

כהן מזהיר מהסיכון לסגירת עד 80 אלף עסקים בקרוב, ומצביע על עלייה חדה בבקשות להלוואות מצד בעלי עסקים – עלייה של 110% במהלך תשעת החודשים הראשונים של המלחמה. הוא משמיע את החשש כי הממשלה לא למדה מהלקח של משבר הקורונה, וטוען כי חוסר היכולת לספק מענה מיידי משקף אוזלת יד של הממשלה.

העניינים מחמירים, כאשר רוב העסקים לא מצליחים לשרוד את המשבר. כעת, עסקים שנאלצים להתמודד עם קשיים, כמו בעיות בתיירות, חווים עלויות גבוהות והדרכת מענה שגויה. כהן טוען כי הפיצויים שאמורים להתקבל לא מכסים את ההוצאות ואת הפסדים הנגרמים בגלל חוסר הפיצוי בזמן. הוא מוחה על כך שהפתרונות ניתנים באיחור, והמדינה מתעוררת רק כתגובה לביקורת ציבורית.

כהן מבחין בין שכירים שיש להם הגנות סוציאליות לבין העצמאים, המרגישים מופקרים לגורלם. במהלך השנים האחרונות הועלו 31 הצעות חוק הקשורות לדמי אבטלה לעצמאים, אך דבר לא התרחש. הוא מדגיש כי רוב מקבלי ההחלטות היו שכירים ואינם מכירים את הקשיים שעמם מתמודד עצמאי יומיומי. כהן קורא להפסיק לראות בעצמאים הוצאה ולטפל בצורה שיטתית ויסודית.

לסיום, כהן מדגיש את הצורך בהשקעה בעסקים בצפון ובדרום, אחרת נפסיד את העסקים הללו. לדבריו, יש לעבוד על תוכנית רב־שנתית שתסייע להחיות את האזורים הפגועים ולהעניק לעצמאים תקווה לעתיד. אך, אם המצב יימשך כפי שהוא, לא תיוותר איזושהי אפשרות לעסקים לחזור לתפקוד תקין.

Back to top button