דיון במדיניות ונהלי הכנסת עובדים פלסטיניים לאיו"ש
ועדת המשנה לענייני איו"ש בראשות ח"כ צבי סוכות, התכנסה לדיון שעסק במדיניות ונהלי הכנסת עובדים פלסטיניים לאזורי התעשייה וההתיישבות ביו"ש. מדובר בדיון המשך לדיון שהתקיים בוועדה בראשון לינואר 2024, במטרה לבחון אם בוצעו שינויים מאז הדיון הקודם. בדיון הקודם טענו ראשי מועצות כי הם מחויבים להכניס לשטחיהם את הפועלים להם ניתן אישור.
סא"ל מורן חדד ראש ענף תיאום אזרחי עדכנה: "כדי להתמודד עם התופעה התחלנו תהליך של הקפאת רישיונות תעסוקה בשבוע שעבר, המשמעות אומרת שברגע שהשוטר עוצר את אותו פועל ורואה שאין לו רישיון בתוקף הוא יכול לעצור אותו. מדובר על 78,000 רישיונות שהוקפאו, כלפני המלחמה היו 105,000. ההיקף הולך ומצטמצם גם ללא קשר אלינו. 8,000 מוחרגים ומאושרים לכניסה לישראל. הסוגיה הזו של הקפאת הרישיונות אמורה לתת מענה.
יש כללים מאוד ברורים למעסיקים, שכוללים נקודת איסוף מהמעבר עד לאזור העבודה. ככל שהוא יוצר מהאזור שאושר לו הוא עבריין ומשטרת ישראל תטפל בו. התהליך הוא אותו תהליך גם לגבי מעסיקים פרטיים." יש כללים מאוד ברורים למעסיקים, שכוללים נקודת איסוף מהמעבר עד לאזור העבודה. ככל שהוא יוצר מהאזור שאושר לו הוא עבריין ומשטרת ישראל תטפל בו."
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
מיכל רובין, קמ"ט תעסוקה במנהל האזרחי: "טרם המלחמה בהתיישבות כולל אזורי התעשייה היו כמעט 40 אלף רישיונות פעילים, מותכם 17 אלף באזורי התעשייה. היום אנחנו עומדים על 25 אלף רישיונות פעילים מתוכם 14,500 באזורי התעשייה. להתיישבות נכנסים בודדים. כל התהליך לרישיונות העבודה נעשה דרך רשות האוכלוסין וההגירה והמנהל האזרחי מקבל את הרשימה, בודק אותם מבחינה ביטחונית ואם הם עומדים בקריטריונים אז מאשר."
סא"ל אליצור טרבסלי קצין הגמ"ר בפיקוד מרכז: "בדיון הקודם העלו את הבעיה איך אנחנו מאפשרים הכנסת פועלים וניתן לזה הפתרון דרך ועדת החריגים, להכניס פועלים פלשתינים ליישובים באיו"ש. נתנו מענה בהקשר של הקריטריונים ואפילו החמרנו בהם. אם בעבר כדי להכניס פועלים היה אפשר לסגור את זה דרך הרבש"צ היום הדרך יותר ארוכה כדי לא להכניס את הישובים והמועצות לסחרור. יש אבטחה יותר גדולה, בדיקות יותר קפדניות ומעמיקות. אף אחד לא כופה הכנסת פועלים, לא על ראשי המועצות ולא על המפעלים, אף אחד לא מכריח אף אחד.
יש עשרות פניות של יזמים פרטיים להכנסת פועלים ליישובים, כדי לאפשר להם את המנגנון הפנייה צריכה להיות מהרשות עצמה וזה מגיע אלינו לוועדת חריגים אבל אין שום דבר בכפייה.
בעל מפעל באזור: "השינוי שקרה מה7.10 יושב עלינו המעסיקים גם מבחינה ביטחונית וגם מבחינה כלכלית. אני מוציא 250 אלף ₪ כל חודש על חמושים. על כל 30 פלשתינים צריכים שני חמושים. אנחנו צריכים לאסוף את העובדים מהמחסום וצריכים גם להחזיר אותם. הנטל הוא עלינו באמה אחוז. התנועה של כל הפלשתינים היא חופשית בלי קשר אם הם עובדים באזור או לא."