הוועדה לזכויות הילד: יש כ- 33,000 ילדים ובני נוער מפונים
*הוועדה לזכויות הילד התכנסה לדיון שעסק במענים לילדים ובני נוער מפונים לקראת החופש הגדול. יו"ר הוועדה ח"כ דלל: "חובתנו כוועדה וכחברה למצוא פתרונות עבורם. עלינו לפעול יחד, הן ברמה הממשלתית והן ברמה המקומית, כדי להפעיל מגוון רחב של מענים שיתאימו לצרכים הייחודיים של כל ילד".*
הוועדה לזכויות הילד בראשות ח"כ אלי דלל, התכנסה לדיון שעסק במענים לילדים ובני נוער מפונים לקראת החופש הגדול. מנתונים שאסף מרכז המחקר והמידע של הכנסת עולה כי נכון לתאריך 29 במאי 2024 , יש כ- 33,000 ילדים ובני נוער עד גיל 18, מפונים ומתפנים עצמאית. בהם: קרוב ל- 25,000 מפונים בקהילה וכ- 7,500 מפונים בבתי מלון. 655 ילדים ובני נוער רשומים כמתפנים עצמאית. בנוסף, במערכת "יחד" מופיע שכ- 3,400 ילדים ובני נוער מפונים חזרו לביתם.
10,839 הם בגיל לידה עד שש, 11,786 מהם בגילאי 7-12 ואילו 10,442 הם בגילאי 13-18. 14,500 מהם מפונים מהצפון בעוד ש- 18,260 מפונים מהדרום. מדיונים קודמים שקיימה הוועדה עשרות אלפי ילדים ובני נוער נעקרו מביתם ומסביבתם הקבועה והטבעית בנסיבות קשות וטראומטיות של המלחמה, לעיתים תוך התמודדות עם מצבי לחץ, פחד וחרדה וחשיפה למראות קשים. חלקם סבלו מפגיעות פיזיות, איבדו בני משפחה, חברים, שכנים ומורים, וגם איבדו את ביתם והקהילה שלהם התפרקה.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
בהמשך, ילדים ובני נוער אלה התמודדו וממשיכים להתמודד עם קשיים שנובעים גם מסביבת מגורים במתקני הקליטה שלא מותאמת למגורים ממושכים )בשל היעדר מרחבים פרטיים, צפיפות, טשטוש גבולות בין פרטי לציבורי ועוד(, מאתגרים הקשורים לתמיכה והשגחה רצופה של הורים, שבעצמם מתמודדים עם קשיים רבים בגלל המצב, וכן מהיעדר סדר יום קבוע, שעות פנאי מרובות ולעיתים חוסר מעש. מצב זה הוביל גם להתפתחות התנהגויות סיכון, כגון היעדרות מלימודים, שוטטות בשעות הלילה, שימוש בסמים ואלכוהול ואף חשיפה לאלימות.
יו"ר הוועדה ח"כ אלי דלל אמר כי "תקופת החופש הגדול עבור בני הנוער זו תקופה שהם מחכים לה במשך שנה שלמה. תקופה שהיא זמן של הנאה ופנאי עבורם. השנה עבור רבים מבני הנוער שפונו מבתיהם נוכח הנסיבות, תקופה זו עלולה להיות קשה ומאתגרת. עקב המלחמה ילדים ובני נוער רבים לא נמצאים בסביבה בה גדלו, רבים מהם לא יחד עם קהילותיהם ולא עם חבריהם ממקום מגוריהם.״
״חובתנו כוועדה וכחברה למצוא פתרונות עבורם. עלינו לפעול יחד, הן ברמה הממשלתית והן ברמה המקומית, כדי להפעיל מגוון רחב של מענים שיתאימו לצרכים הייחודיים של כל ילד. חופשת הקיץ היא הזדמנות ייחודית עבורנו לפעול. אנו יכולים להשקיע משאבים נוספים בתוכניות חינוכיות, תרבותיות וחברתיות עבור ילדים אלה. אנו יכולים לגייס מתנדבים שיסייעו להם ונעניק להם תחושת שייכות וקהילה", הוסיף.
טלי אלון, מנהלת תחום תכניות משלימות לבני נוער בסיכון במשרד הרווחה אמרה: "התכנית הראשונה שיש לנו נקראת מוגנות קיץ במסגרתה כל רשות מקומית רואה מה הצרכים של הנוער אצלם ברשות, הם קיבלו תקציבים והם צריכים לבנות את התכנית. התקציבים ממש עכשיו בשלב ההקצאה. זה כולל תחומי תעסוקה, פנאי וסדנאות לתקופת הקיץ."
אתי סאסי, סגנית מנהלת המנהל הפדגוגי במשרד החינוך: "החל מ7.10 לאוקטובר משרד החינוך מפעיל עבור המפוינם פתרונות ומענים שמותאמים לגילאים השונים, בתוך ומחוץ לבתי המלון וגם בבתי הספר. גם בחופש פסח וחנוכה המשרד הפעיל פתרונות בכל ימות השבוע מהבוקר עד הצריים לצעירים ומתחמי נוער עבור בני הנוער ובנינו תכנית לכך גם לקיץ"
סא"ל, אלה גוראל, מפקדת יחידת ההכנה לצה"ל אמרה כי "ביחידת מורות חיילות, במסלול ספורטאים משרתים כ – 60 ספורטאים במעמד מצטיין או פעיל. יחידת ההכנה לצה״ל במערך מגן של חיל החינוך והנוער עובדת באופן צמוד עם משרד החינוך במטרה לחזק את החוסן הלימודי, חברתי, קהילתי בליווי התלמידים המפונים והמתפנים באופן עצמאי."
יו"ר הוועדה ח"כ דלל אמר כי "אני יודע שהימים האלה הם לא ימים שגרתיים אך אני משוכנע ששיתוף פעולה בין כל הגורמים הנוגעים בדבר יאפשר לנו למצוא פתרונות יצירתיים ויעילים שיסייעו לילדים ובני נוער אלה לצלוח את החופש הגדול בשלום ובביטחון."