מבזקיםספורט

ניצחון מוחץ לספורט הישראלי: בוטלה האפליה וההדרה נגד ישראל

בפסק דין בוטלה האפליה וההדרה נגד ישראל ונבחרות ההוקי קרח הישראליות • המשמעות: נמנע תקדים מסוכן ונבחרות ההוקי קרח הישראליות יחזרו ללא תנאי להתחרות בסבב העולמי

בפסק דין ביקורתי ויוצא דופן פסקה כבוד השופטת ננסי אור (Ms. Nancy K. Orr ), שופטת מכהנת בבית המשפט בקנדה וראשת הטריבונל המשפטי באיגוד ההוקי קרח הבינלאומי (IIHF), שה- IIHF נהג בחוסר שיוויון והפליה נגד איגוד הוקי הקרח הישראלי בהחלטותיו להדיר מראש, וללא כל בסיס עובדתי, את נבחרות ישראל מתוכנית הטורנירים לשנת 2024 בשל מה שהגדיר "סיכון בטחוני לכלל המשתתפים בטורנירים".

השופטת אור פסקה באופן חד משמעי שהחלטת האסיפה של האיגוד הבינלאומי מיום 29 בנובמבר 2023 לאסור על ישראל להתחרות, החלטה שדובררה לאיגוד הישראל ב -9.1.24 , בטלה ומבוטלת וישראל רשאית להתחרות בכל טורניר ככל שאר הנבחרות.

פסק הדין בן 22 העמודים שהתקבל 3 דקות לחצות, גרם לשמחה ולשביעות רצון גדולה בצוות ההיגוי הישראלי שהוקם במיוחד על ידי הוועד האולימפי בישראל לתמיכה באיגוד ההוקי הישראלי, על רקע השלכות רוחב חמורות שעלולות היו לנבוע ממנו.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

פסק הדין שהתקבל הלילה מתאר באריכות כאמור ב -22 עמודים את התהליך כולו ופוסק באופן חד משמעי שהאיגוד הוקיר הקרח הבינלאומי הפר ברגל גסה את האמנה האולימפית תוך התעלמות מהנחיות שנשלחו אליו מהוועד האולימפי הבינלאומי (ה -IOC)
והתקנון שלו ה IIHF עצמו.

את הערעור, שהוגש ע"י איגוד הוקי הקרח הישראלי, הובילו עו"ד דליה בושינסקי והיועץ המשפטי של הועד האולימפי הישראלי עו"ד גיל עטר, שהוא גם בורר בקאס (CAS), בית הדין העליון בעולם לעניני ספורט.

מרגע שמנכ"ל איגוד ההוקי קרח בישראל(IHFI), מיכאל הורוביץ והיו"ר גמזו הבינו שה -IIHF מובילים להדרת ישראל מכל תוכנית הטורנירים היבלנאומית לשנת 2024 תוך הפליית המשלחות הישראליות, נעשתה פניה לוועד האולימפי בישראל, שהוביל ומימן למעשה בחודשים האחרונים את המהלך המשפטי והציבורי תוך מלחמה משפטית ותקשורתית בינלאומית עיקשת בהתנהלות בלתי סבירה של ה -IIHF.

עו"ד דליה בושינסקי, שמתמחה במשפט וספורט, נבחרה ע"י הוועד האולימפי בישראל לייצג את איגוד הוקי הקרח הישראלי בערוער כנגד ההחלטה, ולהוביל את הערעור יחד עם עו"ד גיל עטר, וצוות ייעודי שהוקם בוועדו האולימפי בהרכב ירדן הר לב, מיכאל הורוביץ, גילי לוסטיג ויעל ארד שפעלו לילות כימים על מנת להילחם בהחלטה שהוגדרה כלא פחות מהזוייה – להחרים ולהדיר את ישראל מכל הטורנירים לשנת 2024.

פסק הדין שהתקבל הלילה מתאר באריכות כאמור ב -22 עמודים את התהליך כולו ופוסק באופן חד משמעית שהאיגוד הוקיר הקרח הבינלאומי הפר ברגל גסה את האמנה האולימפית תוך התעלמות מהנחיות שנשלחו אליו מהוועד האולימפי הבינלאומי (ה -IOC) והתקנון שלו ה IIHF עצמו.

הוקי קרח
אילוסטרציה

על פי עיקרי פסק הדין:
• לאיגוד ההוקי הבינ"ל, כאיגוד ספורט בינ"ל, חובה עליונה לדאוג לכך שכל הנבחרות החברות בו תקבלנה יחס שווה, לפעול באופן שוויוני כלפי כל החברות בו.
• איגוד ההוקי הבינ"ל לא שקל חלופות שיבטיחו את השתתפותה של ישראל בתחרויות לפני שמיהר להדיר אותה מהתחרויות.
• טענת איגוד ההוקי הבינ"ל כאילו אינו כפוף לחוקי תקנוני ואמנת הוועד האולימפי הבינלאומי, אלא בתחרויות אולימפיות – נדחתה; בית הדין אישרר את הנחיות הוועד האולימפי העולמי כלפי כל איגודי הספורט העולמי לפעול לכך שהמדינות המארחות אליפויות תפעלנה שכל המדינות החברות באיגוד תוכלנה להשתתף בהן.
• איגוד הוקי הקרח הבינ"ל הפלה את ישראל ביחס למדינות אחרות, אשר עובר להשתתפותן לא נעשה "דו"ח הערכת סיכונים" כפי שנעשה לגבי ישראל, ואשר היווה את הבסיס להחלטה המפלה.

יודגש, כי מדובר בפסק דין שניתן על ידי בית הדין הפנימי של האיגוד הבינלאומי, וכי נטיית בתי הדין הפנימיים,ככלל, היא לאשרר את החלטות הוועדים המנהלים – מה שכאמור לא אירע כן, ומה שמגדיל את עוצמת פסק הדין.

יעל ארד, יו"ר הוועד האולימפי בישראל וחברת ה -IOC: "פסק הדין של השופטת הקנדית אור מוכיח מעל לכל ספק שהספורט האולימפי בעולם פועל ע"פ סטנדרט ערכי אחיד וברור לפיו כל הוועדים האולימפים, האיגודים הבינלאומיים והספורטאים שווים. הדרה ואפלייה על רקע פוליטי הינה אסורה בהחלט. אני גאה במאבק שהובלנו בתשוקה אמיתית לייצוג ישראל וערכיה. ערך הניצחון המשפטי הוא לאומי ומשמעותי לאין ערוך מזירת הספורט עצמה למרות חשיבותה הרבה."

ארד הוסיפה: "כישראלית, וכאשת ספורט שהערכים האולימפיים זורמים בעורקיה, אני גאה בוועד האולימפי על מנהליו וספורטאיו שעומד בחזית ההסברה וההגנה על מעמדה של ישראל בזירה הבינלאומית. אני בטוחה שפסק הדין הזה יהדהד בזירת הספורט העולמי. אני רוצה להודות למנהיגות ה – IOC לעו"ד דליה בושינסקי על מקצועיות חריצות וחוכמה משפטית ולעו"ד גיל עטר על המקצועיות והניסיון הרב שהביא ולצידם לצוות הוועד האולימפי בראשות גילי לוסטיג."

לסיום אמרה ארד כי "לצד אלה קיבלנו תמיכה אקטיבית ומשמעותית מסמנכ"ל הדיפלומטיה במשרד החוץ עמנואל נחשון משגרירות ישראל בצרפת ודוברה חן פדר, משגריר ישראל בבולגריה יוסי הלוי ושכרירויות אסטוניה וסרביה ומראשי הקהילה היהודית בצרפת וידידים רבים ברחבי העולם ועל כך תודה גדולה."

איגוד ההוקי קרח הישראלי מסר: "הודעה משמחת לענף ההוקי, הספורט הישראלי ומדינת ישראל כולה. בנאומו המפורסם אמר נלסון מנדלה: ״לספורט יש כוח לשנות את העולם, לייצר תקווה במקום שלא היה בו כלום מלבד ייאוש״. החלטת השופטת נותנת לכולנו תקווה שצדק הינו ערך עליון ושהוא יראה וייעשה. אנחנו מתרגשים ושמחים שלספורטאים תתאפשר הזכות לייצג את המדינה ולהלחם למענה. תודה ענקית לועד האולימפי הישראלי על המאמץ המשותף. יחד ניצחנו."

עו"ד דליה בושינסקי אמרה כי "הטענה המרכזית שלנו היתה שמדינת ישראל אינה מדינה סוג ב', וספורטאיה אינם ספורטאים סוג ב'. הם ספורטאים בדיוק כמו שאר ספורטאי העולם, ולהעמיד אותם בסטטוס של "אולי משתתפים" / "נראה אם סידורי האבטחה יאפשרו את השתתפותם" היא החלטה מפלה, ואני שמחה שבית הדין קיבל טענה זו במלואה."

עוד הוסיפה כי "לא בכל יום ניתן פסק דין כה חד משמעי, תוך שימוש ברור במילים אפליה, חוסר שוויון והחלטה בלתי מידתית. העובדה שבית הדין אמר דברו מבלי לרכך את הדברים, והעובדה שמדובר בבית דין פנימי של האיגוד נגדו עתרנו מחזקת את פסק הדין ואת צדקת דרכנו."

"ברמה האישית היה לי כבוד גדול לייצג את הספורט הישראלי ואף את המדינה; החל מיום 9.1.2024 עמדנו בפסגתו של מדרון חלקלק, עם חשש גדול שההחלטה המפלה – ככל שתיוותר על כנה – תשליך על כל עולם הספורט והתרבות (ראו האירוויזיון) הישראלי ונחליק מטה. לשמחתי נותרנו בפסגה." אמרה עו"ד דליה בושינסקי ואמרה לסיום כי "העבודה על התיק התאפיינה בעבודת צוות מדהימה ומרגשת כאחד, נעשתה בשעות לא שעות (לאור פערי שעות מול קנדה); תודה מיוחדת לעו"ד גיל עטר יועמ"ש הוועד וליעל ארד על האמון בי, ולכל צוות הוועד האולימפי, איגוד ההוקי קרח הישראלי ומשרד עו"ד הולין-הדס."

עו"ד גיל עטר: "זהו ניצחון משפטי מהמעלה הראשונה. שום גוף ספורט המחויב לאמנה האולימפית, אינו רשאי לעשות כרצונו ולהתעלם מעקרונות היסוד של התנועה האולימפית ובהם מתן זכות שווה להתחרות בתחרויות בינלאומיות".

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Back to top button