טיוליםמבזקים

שבת של מטיילים: 100,000 פקדו את שמורות הטבע והגנים הלאומיים

כ- 100 אלף מטיילים יצאו השבת לטייל בגנים הלאומיים ושמורות הטבע. מטיילים רבים ביקרו בגנים הלאומיים במרכז הארץ ובאתרי המים בצפון. כמו כן, כ- 6,500 לנים בחרו ללון בחניוני הלילה של רשות הטבע והגנים. החניונים העיקריים הם: אכזיב, חורשת טל ומעין חרוד ואשקלון. השבת ציינה הרשות את שבוע אדם וים בפעילות בשמורת הטבע הבונים. מרשות הטבע והגנים נמסר כי בין האתרים הבולטים היו: ירקון תל אפק, תל אשקלון, קיסריה, עין גדי וגן השלושה.

רעיה שורקי מנהלת חטיבת קהל וקהילה ברשות הטבע והגנים סיפרה: "ראינו השבת תנועה דלילה יחסית בנגב המערבי. בפארק הבשור אשר בימים כסדרם מהווה עוגן תיירותי באזור ביקרו כ- 700 מבקרים בלבד. רשות הטבע והגנים ועמותת התיירות "שקמה בשור" רוצים לייצר פעילויות ואירועים מושכי קהל באזור הנגב הצפוני לקראת הקיץ במטרה למנף מחדש את הפעילות התיירותית באזור זה."

שבוע אדם וים בסימן שמורות טבע ימיות

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

רשות הטבע והגנים ציינה בסוף שבוע את שבוע אדם וים בשלל פעילויות לכל המשפחה. בשמורת הטבע הבונים מול חוף מפורץ ויפהפה פגשו המבקרים שחקנים ומדריכים. שמעו מהם על נזקי הפלסטיק, והשתתפו במשחקים שנוצרו מפסולת ממוחזרת, למדו כיצד להישמר בים, פעילות רשות הטבע והגנים לשמירה על צבות הים, שבתקופה זו מתחילות לעלות לחוף להטלה, והדרכים בהם הציבור יכול לסייע בהגנה עליהן.

השנה במסגרת "שבוע אדם וים" – יתקיים שבוע של למידה והגברת מודעות ומחויבות הציבור לשמירת הים ואוצרות הטבע בישראל, השבוע יתקיים בין התאריכים 5-12.6.21. במהלך השבוע יתקיימו פעילויות בשמורות הימיות עם שלל סיורים, הדרכות ופעילויות בנושא. האירוע מתקיים בסמוך ליום האוקיינוסים הבינלאומי (8.6).

חשיבות 'שבוע אדם וים' הוא בהעברת המסר ששמורות הטבע הימיות נועדו להבטיח את בריאותו ותפקודו של הטבע הימי של ישראל. הים התיכון מתאפיין במגוון בעלי חיים וצמחים ימיים ומגוון מיוחד של נופים תת-ימיים וארכיאולוגיה ימית, כשמנגד מופעלים עליו לחצי דייג ולחצי תשתיות חופיות וימיות ועתידו נמצא בסכנה.

אירוע אדם וים בשמורת הבונים. צילום: מתן כרמל, רשות הטבע והגנים

סקר ה"ביובליץ", מטעם רשות הטבע והגנים ובהשתתפות חוקרים מאוניברסיטת תל-אביב, מוזיאון אוספי הטבע ע"ש שטיינהרדט, אוניברסיטת חיפה, חקר ימים ואגמים והמרכז האקדמי רופין, בודק בשנים האחרונות את מצב ערכי הטבע בשמורות הימיות בדגש על דיג שהוא אחד מהגורמים להרס בתי גידול ימיים ולהפחתה משמעותית בשכיחות הדגים. בישראל קיימת פעילות ענפה של דיג, גבוהה משמעותית ממה שהים יכול לאפשר.

במסגרת הביובליץ שהתקיים באביב השנה, לאחר זיהום הזפת שפקד את חופי ארצנו, נערכו חיפושים רבים בקרקעית הים התיכון, והממצא החיובי הוא שנמצאו רק שני כדורי זפת, זאת בשמורת דור הבונים. מנגד, תצפיות הצביעו על התפרצות של מינים פולשים, כמו זהרונים, דגים טורפים המוכרים לנו ממפרץ אילת ומהווים סכנה אקולוגית בשוניות אלמוגים ברחבי העולם, ונזרית ארוכת קוצים (Diadema setosum) – קיפוד הים עם הקוצים השחורים הארוכים שגם הוא מוכר לנו היטב מאילת, ומתפרץ עכשיו גם בים התיכון.

לדברי ד"ר רותי יהל, האקולוגית הימית של רשות הטבע והגנים: "הסקר האחרון שנעשה בשנה החולפת ונתוניו מתעדכנים בימים אלו, בחן את פעילות שמורות הטבע הימיות, וחשיבותן עבור המגוון והעושר הימי. מתצפיות בתוך השמורות ומחוץ להן ניתן לזהות הבדלים במבנה חברת הדגים בין האתרים השונים, עם עושר מינים גבוה יותר שנצפה בתוך השמורות באופן עקבי לאורך שנות הסקר. נבדקה כמות הפרטים בתוך השמורות הימיות ומחוצה להן בשתי עונות עיקריות – סתיו ואביב, והתוצאות היו חד משמעיות: בכל השמורות הימיות התגלו יותר פרטים, הן במים העמוקים והן במים הרדודים." יהל מוסיפה כי "במסגרת הסקר, זכינו לצפות בחלק מהשמורות ב"חתונות" מרשימות (התקבצויות של הרבה פרטים גדולים למטרות רבייה) של דקרי סלעים ודקרים אלכסנדרונים. אין שום ספק שאנו נמצאים עמוק בתוך עונת הרבייה שלהם, והתצפיות מראות, שהשמורות אכן יעילות ותורמות לשימור מינים אלה." לסיכום אומרת יהל: " שמורות טבע ימיות גדולות, מנוהלות ומפוקחות בקפידה, הן הדרך הנכונה להבטיח את בריאותו ותפקודו של הטבע הימי של ישראל להווה ולמען הדורות הבאים"

גן לאומי חוף פלמחים. צילום: שלומית שביט, רשות הטבע והגנים
שמורת האלמוגים. צילום: חן טופיקיאן, רשות הטבע והגנים
שמורת האלמוגים. צילום: חן טופיקיאן, רשות הטבע והגנים
שמורת האלמוגים. צילום: חן טופיקיאן, רשות הטבע והגנים
שמורת האלמוגים. צילום: חן טופיקיאן, רשות הטבע והגנים
נחל ערוגות. צילום: ג'ומעה חמייסה, רשות הטבע והגנים
נחל ערוגות. צילום: ג'ומעה חמייסה, רשות הטבע והגנים
נחל ערוגות. צילום: ג'ומעה חמייסה, רשות הטבע והגנים
נחל ערוגות. צילום: ג'ומעה חמייסה, רשות הטבע והגנים

נחל ערוגות. צילום: סולימאן חמייסה, רשות הטבע והגנים

הגן הלאומי תל דור. צילום: יוסי אוזן, רשות הטבע והגנים

גן לאומי פארק הבשור. צילום: אורי אגאבאבא, רשות הטבע והגנים

ברכת צפירה. צילום: ג’מיל אלאטרש, רשות הטבע והגנים

שמורת האלמוגים. צילום: חן טופיקיאן, רשות הטבע והגנים

הגן הלאומי אכזיב. צילום: מריאן סגל, רשות הטבע והגנים

Back to top button