הרים של צואת פרות פוזרו בנגב: "המשרד להגנת הסביבה חסר אונים"
כבר כמה חודשים שתושבי באר טוביה סובלים מריחות עזים של צואת פרות. כעת, מסתבר כי מקור הריח הוא מצבור עצום של צואת פרות וגופות גרוסות של עופות המצוי ממש בסמוך לרחוב הפרדסים שליד למועצה. על פי הנחיות המשרד להגנת הסביבה יש לפנות זבל זה לאתרי קומפוסט שם יטופל על פי חוק ועל פי הנהלים המחייבים.
מספר רב של יזמים פרטיים החליטו לנצל דרישה זו של המשרד להגנת הסביבה מהרפתנים והלולנים והחלו להציע שירותי פינוי זבל ללא עלות. את הזבל שהם מפנים הם מניחים "בחצר האחורית של ביתם" ומוכרים אותו לחקלאים המבקשים קומפוסט לגידוליהם. המצב שנוצר הוא לידתם הספונטנית של מאגרי צואה גולמית של פרות ותרנגולים המפוזרים בכל רחבי האזור, כדוגמת המצבור בבאר טוביה, ללא פיקוח, ללא הצנעה וללא התחשבות כלל במפגע החמור שהדבר יוצר. הרווח שעושים הגורמים הלא מורשים מזבל משק חי מגיע למיליוני שקלים וזאת במחיר של פגיעה באיכות הסביבה ועל ידי טיפול שנוגד באופן ברור את הנחיות המשרד להגנת הסביבה.
הזבל הגולמי מגיע לשדות חקלאיים ששם מגדלים פירות וירקות למאכל אדם, מיותר לציין את הנזק האדיר לבריאות שכרוך בצריכת פירות וירקות אלו.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
"זבל של חיות המשק מכיל תוצרים מטבוליים אורגניים ואנאורגאניים ובכלל זה תרכובות נדיפות כמו אינדול, סקאטול ואמון. כמו כן נמצאים בזבל זרעי עשבים ששרדו את תהליך העיכול וכן חיידקים, פטריות וטפילים הפוגעים בחי ובצומח גם יחד" כותב ד"ר שלמה קפואה בחוות דעת פנימית של המשרד לאיכות הסביבה. על פי חוות הדעת, לטיפול לא נכון בזבל פרות יש השלכות קשות על הסביבה והן: זיהום מקורות מים עיליים ותחתיים, סרחונות, מטרדי זבובים, הפצת זרעים של עשבים ומחלות צמחים וסיכונים ביולוגיים חמוריים.
מצב זה יוצר מטרדי ריחות בלתי נסבלים בכל רחבי האזור והתושבים כבר חסרי אונים: "פשוט מחרבנים לנו על הפנים", אומר תושב המועצה. "לא נעים לי לשבת בחוץ, לא נעים לי להזמין אורחים ושלא לדבר על המחלות המסתובבות פה כי אני גר מרחק מאות מטרים מטונות של חרא. איפה ראש המועצה ? איפה המשרד להגנת הסביבה ? למישהו אכפת ?"
מבדיקה שביצענו, מפעיל האתר מפנה צואה ללא תשלום מהרפתות בקיבוצים הבאים: גבולות, קדש ברנע, מושב פטיש, מפלסים ועוד.