חדשות הארץ

לים נולדו: צבות הים חליל ואלחנדרה שוחררו בשפך נחל אלכסנדר

שתי נקבות צב ים חום, בשם חליל ואלחנדרה, הגיעו למרכז הארצי להצלת צבי ים בנובמבר 2020 לאחר שנתפסו בקרסי דיג בים באזור ג'אסר א זרקא. למזלן, בשני המקרים הדייגים דיווחו מיד למוקד רשות הטבע והגנים 3639* ובזכותם הצבות הגיעו לטיפול במרכז ההצלה. קרסי דיג הם אחד מגורמי הפגיעה הנפוצים בקרב צבי ים באזורנו. צבי הים נתפסים בקרס, לאחר שהם ניגשים אל הפיתיון המחובר לקרס ונושכים אותו. סכנת חיים נשקפת כאשר הקרס מחוררת את מערכת העיכול (ושט, קיבה, מעיים), וגורמת לדימום ולזיהומים בחלל החזה והבטן, או כשחוט הדיג נשאר מחובר אל הקרס ונכרך סביב הגפיים והצוואר, מה שגורם לנמק או לחנק.

במקרים אחרים, הצב בולע את חוט הדיג עצמו, מה שעשוי לגרום לחסימת מעיים קטלנית. במקרה של חליל ואלחנדרה, הקרסים היו נעוצות באופן חיצוני יחסית בפה ובלוע, ומטפלי מרכז ההצלה הוציאו את הקרס באמצעות מכשיר מיוחד, דרך הפה, וללא ניתוח. אך במקרים בהם הקרס נעוצה בעומק הושט, הקיבה או המעי, הוצאת הקרס אפשרית בניתוח בלבד. ניתוחים כאלה עשויים להיות מסובכים מאד, משום שהשריון הגחוני הקשה של הצב מקשה על הגישה למערכת העיכול.

צוות מרכז ההצלה מודה לדייגים שחילצו את חליל ואלחנדרה, ומבקשים מציבור הדייגים לדווח במקרה בו צב ים עולה בטעות בחכתכם, אל תחתכו את חוט הדיג ואל תשחררו את הצב לים! צלצלו מיד למוקד רשות הטבע והגנים 3639*. צב ים שבלע קרס מצוי בכאבים וחשוף לסכנות רבות. שחרורו לים עשוי להיות עבורו גזר דין מוות. כמו כן, בבקשה אין להשאיר קרסים על החוף או בים.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

שני צבים נוספים שהגיעו למרכז ההצלה בנובמבר 2020 לאחר שנלכדו ברשתות דיג באזור חיפה וג'אסר א זרקא וסבלו מטביעה, הם טייב, נקבת צב ים חום בוגרת, ואברהם, צב ים ירוק צעיר. תודות לדיווח מהיר של דייגים, הצבים הועברו במהירות לטיפול במרכז ההצלה ע"י פקחים ימיים של רשות הטבע והגנים. על אף שצבי ים חיים בים, גם הם יכולים לטבוע, יש להם ריאות והם נושמים אוויר.

כאשר צב נלכד ברשת, הוא נבהל ומנסה בכל כוחו להיחלץ מהרשת, וכך צורך יותר חמצן. עקב כך, הוא צריך לעלות לנשום בתדירות גבוהה יותר, אך אינו יכול כי הוא לכוד. בסוף, הצב מנסה לנשום כשהוא נמצא בתוך המים ומכניס מים לריאות, דבר שיכול לגרום לטביעה מידית, בצקות, דלקות וכתוצאה מכך – למוות.

במרכז ההצלה מבצעים תהליך רפואי מורכב וייחודי מסוגו בעולם של שטיפת ריאות בכדי להציל צבי ים שטבעו. טייב ואברהם עברו שטיפת ריאות וכן בדיקות רפואיות קפדניות גם על ידי צוות המטפלים של מרכז ההצלה וגם במרפאה הווטרינרית "כל חי" ברחובות אצל הווטרינר ד"ר צחי אייזנברג, המלווה את מרכז ההצלה בהתנדבות כ-20 שנה.

במהלך תקופת השיקום של הצבים במרכז ההצלה, הם מקבלים זרימה של מי ים נקיים ומזון מתאים, ומעקב הכולל גם תיעוד של מתן צואה, וצוות מרכז ההצלה נחרד לגלות חלקי פלסטיק רבים בצואה של טייב הצבה החומה: כוסות פלסטיק חד פעמיות, פקקים, עטיפות של חטיפים, ועוד. צבי ים חומים אוכלים סרטנים ורכיכות, אך באופן כללי צבי ים הם אופורטוניסטים ואוכלים מה שיש בסביבתם.

כך, הם אוכלים גם פסולת פלסטיק, שנמצאת בים שלנו בכמויות הולכות וגדלות. תנועת הפלסטיק במים, למשל, נדמית לצבים כעשב ים, אותו הם אוהבים לאכול. אין כמו לראות במו עיניך את כמויות הפלסטיק בצואה של בעלי החיים הימיים כדי להבין את ההשפעה הגדולה שיש לפסולת שלנו על בעלי החיים והסביבה.

מרכז ההצלה קורא לציבור לצמצם את השימוש בפלסטיק חד פעמי ולעבור לשימוש בכלים רב פעמיים, כמו גם לנקות ולא ללכלך את הסביבה בעת השהות בחופים ובשמורות הטבע.

במידה ומצאתם צב ים מת או פצוע, יש להתקשר למוקד רשות הטבע והגנים 3639*.

לאחר תקופת טיפול ושיקום של כ- 5 חודשים, ארבעת הצבים עלו במשקל, החלימו מפציעותיהם, והם הושבו לים.

צילום: עדי גספר מתנדבת מרכז ההצלה לצבי ים, רשות הטבע והגנים

Back to top button