גלוטן – הגיע הזמן שנכיר לעומק

מה כבר לא שמענו על גלוטן. בזמן האחרון הנושא הפך להיות פופולרי במיוחד בקרב חסידי התזונה הבריאה, והדעות מעולם לא היו חלוקות יותר. ההימנעות מגלוטן הפכה בשנים האחרונות להרבה פחות מסובכת, בזכות יצרניות מזון ומסעדות שהכניסו לתפריט שלהן מאכלים נטולי גלוטן, וכיום ניתן למצוא אלטרנטיבות כמעט לכל סוג של מאכל – כולל פסטה ופיצה ללא גלוטן. ברןר שעבור הרגישים לגלוטן מדובר בבשורה משמחת, אך האם במאכלים נטולי גלוטן יש יתרונות בריאותיים גם עבור אלו שלא רגישים אליו? 

מעבר לכל המבזקים

 

אחת ולתמיד – מה זה גלוטן?

גלוטן הוא חלבון שמצוי בחיטה, שיפון, שעורה ושיבולת שועל, והוא מורכב משני חלבונים: גלוטנין וגלידאין. בצורה זו או אחרת, בני אדם צורכים גלוטן מאז התרבות של הדגנים הראשונים שמכילים אותו – כלומר, כבר עשרות אלפי שנים. בגדול, מדובר במקור סביר לחלבון: הוא לא המקור הכי מוצלח, אבל הוא גם לא נורא במיוחד.

 

האם גלוטן נדבק לקיבה?

זהו אחד המיתוסים הנפוצים ביותר בנוגע לגלוטן, והמקור שלו כנראה קשור בשם של החלבון ובתפקיד שהוא ממלא בטכניקות אפייה מסוימות, שבהן הוא נקשר לעמילן ויוצר מעין “רשת גלוטן”. אבל התהליך הזה לא קורה בתוך הגוף, כך שהתשובה היא לא – גלוטן לא נדבק לדפנות הקיבה ולא לאיברים פנימיים אחרים. כמו כל חלבון אחר, הוא מתפרק בתהליך העיכול, חומצות האמינו נספגות בגוף והשאריות מופרשות החוצה.

 

האם חיטה יכולה להיות רעילה?

טיעון שחוזר על עצמו הוא שמאחר והחיטה עברה שינויים גנטיים לאורך עשרות אלפי שנים, ייתכן שהיא מכילה חומרים שרעילים לנו. עד כה הטענה הזאת לא הוכחה בשום צורה, ולא נערכו מחקרים קליניים שהראו את הנזקים שעלולים להיגרם מצריכת חיטה. מה שאנחנו יודעים בינתיים זה שבני אדם צרכו חיטה לאורך עשרות אלפי שנים, וממשיכים לצרוך אותה גם היום בכמויות גדולות, בלי תופעות לוואי מסוכנות שניתן להוכיח.

 

עבור מי הגלוטן עלול להיות מסוכן?

עבור הסובלים מצליאק, צריכת גלוטן אכן יכולה להיות מסוכנת. צליאק היא מחלה שבה הגוף מזהה את הגלוטן כפתוגן (חומר שעלול לגרום למחלה), ומפעיל את המערכת החיסונית כדי לתקוף אותו. תגובה זו של הגוף יוצרת דלקת, שכוללת לרוב תסמינים הקשורים בכאבים ובאי נוחות בבטן.

כאשר מתקיימים תסמינים הדומים לתסמיני צליאק, אבל האבחון יוצא שלילי, ניתן לפעמים לקשר את התסמינים למצבים רפואיים אחרים, לדוגמה, אלרגיה לחיטה או תסמונת המעי הרגיש, שחלק מהסובלים ממנה מקשרים את תסמיניהם לצריכת גלוטן.

תסמינים אלו ניתנים לשליטה בקלות, כל עוד מקפידים לא לצרוך גלוטן. היום זה כבר לא אומר שצריך להוציא מהתפריט את כל המאכלים האהובים – את הפסטה אפשר להחליף בפסטת אורז, ואת הפיצה הרגילה בפיצה ללא גלוטן.

אותם פתרונות תקפים גם עבור מי שבוחרים להימנע מגלוטן מסיבות אחרות. מזונות ללא גלוטן הם הרבה יותר זמינים, וכשאפשר להזמין פיצה ללא גלוטן עד הבית – אין שום סיבה להתפשר.

התכנים המתפרסמים במדור זה כוללים תוכן ומידע שיווקי/מסחרי, ומערכת חדשות מבזק לייב אינה נושאת באחריות למהימנותם. אין בפרסום הכתבה משום המלצה, חוות דעת, הבעת דעה או מתן עצה מצד אתר חדשות מבזק לייב, ואין לראות באמור תחליף לייעוץ מקצועי ו/או ייעוץ משפטי. כל החלטה בדבר השימוש בתכנים ובמידע תיעשה על אחריותך בלבד ומומלץ ללוותה בייעוץ מקצועי פרטני.

מעוניינים לכתוב אצלנו או לנהל טור משלכם? לחצו כאן ושלחו לנו הודעה



לחצו כאן להוספת תגובה

מעוניינים לכתוב אצלנו או לנהל טור משלכם? לחצו כאן ושלחו לנו הודעה










0 0 vote
דרגו את הכתבה
Subscribe
Notify of
guest
0 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

להוספת נגן תחנות הרדיו לאתרך הדבק קוד זה


למעבר לערוץ החירום -לחצו כאן

פתיחת הנגן בחלון נפרד

אתם מוזמנים לשלוח לנו מידע חדשותי וליצור איתנו קשר בכל נושא ועניין.


* יש לציין כי אמינות הדיווח תיבדק ותפורסם באתר ע"פ שיקול דעתו של עורך אתר החדשות.
* נדגיש כי בצירוף תמונה אנו מסירים כל אחריות בגין הפרת זכויות יוצרים ואחריות זו תהיה מוטלת על השולח. שליחת תמונה ללא קרדיט צילום לא תפורסם באתר. אם אין ברצונכם לציין קרדיט אנא כתבו "ללא קרדיט".

לשליחת תמונות נוספות בוואטסאפ

תודה רבה וגלישה נעימה
צוות חדשות MivzakLive