יתושים נגועים בקדחת מערב הנילוס אותרו במוקדים שונים ברחבי הארץ
לאור איתור יתושים נגועים בקדחת מערב הנילוס במוקדים שונים ברחבי הארץ, המשרד להגנת הסביבה קורא לכלל הרשויות ברחבי הארץ להגביר פעולות להפחתת מפגעי יתושים למען בריאות הציבור
המשרד הוציא התרעות לרשויות באזורים בהם נתגלה נגיף קדחת מערב הנילוס בדגימות שביצע, ועורך פיקוח מוגבר במוקדים אלה • ישנו חשש להימצאות הנגיף באזורים נוספים בארץ והמשרד קורא לציבור הרחב להתריע לרשויות על מפגעים ולהתגונן מפני יתושים
אלון זס"ק, סמנכ"ל בכיר למשאבי טבע במשרד להגנת הסביבה: "עם קבלת תוצאות המעבדה ממשרד הבריאות, עדכן המשרד את הרשות בתחומה נמצאו היתושים הנגועים ואת הרשויות הסמוכות להן בממצאים והנחה אותן להרחיב את היקף הפיקוח וההדברה של היתושים שבשטחן. בכל אזור שבו מתגלה הנגיף, עורך המשרד פיקוח מוגבר, כדי להפחית ככל האפשראת הסיכוי להעברה של הנגיף לאדם"
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
המשרד להגנת הסביבה הוציא התרעות לרשויות והנחיות לנקיטה באמצעים מיידיים באזורים בהם נתקלו יתושים נגועים בנגיף קדחת הנילוס.
היתושים הנגועים בנגיף התגלו בבדיקות, שקיים בשבועיים האחרונים האגף למזיקים והדברה במשרד להגנת הסביבה בשיתוף עם עובדי משרד הבריאות, במקומות רבים בארץ, בהם קיסריה, פרדס חנה, בנימינה, מ.א. מנשה, מ.א. מטה יהודה, מ.א. גזר, מזכרת בתיה ורשויות נוספות.
המשרד להגנת הסביבה מדגיש כי הימצאות הנגיף בפריסה גיאוגרפית רחבה מצביעה על סבירות גבוהה לנוכחותו באזורים נוספים בארץ, וקורא לרשויות המקומיות ברחבי הארץ להגביר את פעולותיהן להפחתת מפגעי היתושים על ידי הרחבת פעולות הפיקוח וההדברה של היתושים שבשטחן.
ד"ר אורי שלום ראש האגף למזיקים והדברה במשרד להגנת הסביבה מציין כי ישנו חשש להימצאותם של יתושים נגועים באזורים נוספים בארץ וקורא לציבור לפעול להפחתת כמות היתושים ע"י ייבוש מקורות מים בשטחם, בחצרות, בגגות ובמקלטים ולהודיע לרשות המקומית על כל מפגע יתושים בשטח הציבורי. כמו-כן, יש להתגונן מעקיצות יתושים ע"י התקנת רשתות בחלונות הבית ומריחת תכשירים דוחי יתושים – בכל עת שנמצאים באזור נגוע ביתושים.
כמדי שנה בחודש אפריל בתחילת עונת היתושים פנה המשרד לכל הרשויות בארץ לפעול למניעת מפגעי יתושים בשטח הרשות, להסדיר מפגעים ולבצע פעולות ניטור, תוך שהוא מדגיש כי פעולות היום ימנעו התפרצות מחלות שונות בחודשים הקרובים.
עם קבלת דיווחים רבים ממשרד הבריאות על תחלואה של אנשים בקדחת מערב הנילוס, פנה המשרד לאחרונה שוב לרשויות המקומיות בארץ בדרישה להגביר את פעולותיהן למניעת מפגעי יתושים בשטח הרשות.
תחלואה בקדחת מערב הנילוס נגרמת על ידי נגיף המצוי בעיקר בעופות, ומועבר לאדם באמצעות עקיצת יתושים. במקרים בהם מתפתחת מחלה היא קלה ומתבטאת בחום ובכאבי ראש ושרירים. בחלק קטן מהחולים, המחלה עלולה אף להסתבך. מאחר ולא קיים חיסון לבני אדם, מניעת מפגעי יתושים היא הדרך העיקרית לשבור את מעגל העברת המחלה לאדם.
בישראל מופעל מערך בין משרדי לאיתור נגיף קדחת הנילוס המערבי על ידי ניטור הנגיף ביתושים. איסוף היתושים בשדה מתבצע על ידי המשרד להגנת הסביבה, זיהוי היתושים ובדיקות הנגיף מתבצעות במעבדות משרד הבריאות.
סוגי יתושים
יתוש הבית המצוי
יתוש הבית המצוי (Culex pipiens) הוא המין הנפוץ והידוע ביותר מבין היתושים השייכים לסוג קולקס, וגורם לרוב מטרדי העקיצות ברחבי הארץ. אוכלוסיות גדולות של יתוש זה מתפתחות במים עשירים בחומר אורגני כגון מים מזוהמים בשפכים ובביוב לא מטופל.
יתושי אנופלס ואדס
יתושי אנופלס ידועים כמעבירים פוטנציאליים של מחלת המלריה. זחלי האנופלס מתפתחים במים טבעיים שעומדים או זורמים לאט. הם רגישים ביותר לזיהום ויתפתחו רק במים נקיים או בעלי זיהום אורגני מינימאלי. יתושים מסוג "אדס" יכולים להתפתח גם במים בעלי מליחות גבוהה יחסית, ונוטים לעקוץ גם ביום.
עד אמצע המאה ה-20 היו יתושי האנופלס והאדס נפוצים בכל רחבי הארץ. מספר יתושי האנופלס החל לרדת בעקבות זיהום הנחלים, ייבוש הביצות, ניקוז המים העומדים והשימוש באמצעי הדברה במסגרת המלחמה במלריה. עם זאת מתגלות לעתים מזומנות אוכלוסיות מוגבלות של יתושים אלה בחלק ממקווי המים הטבעיים בארץ.
יתושים בוגרים
היתושים הבוגרים הם בעלי זוג כנפיים אחד וחדק ארוך. במצב מנוחה היתושים עומדים כאשר זוג רגליהם האחוריות מורם. יתושי קולקס עומדים כאשר הם מקבילים למשטח שעליו הם ניצבים, ויתושי אנופלס ניצבים בזווית חדה כלפי המשטח. במבט מקרוב אפשר להבחין בין הזכר והנקבה על פי מבנה המחושים – לזכר מחושים בעלי זיפים ארוכים ולנקבה מחושים בעלי זיפים מועטים וקצרים. הזכרים נשארים בדרך כלל בקרבת מקום הדגירה בעוד שהנקבות עפות למרחקים גדולים יותר. הבוגרים של רוב מיני היתושים פעילים בלילה, במשך היום הם נוטים להימצא בצמחייה ובמקומות מוצלים אחרים.
שלבים בהתפתחות
ביצים
נקבות יתושי קולקס מטילות צברי ביצים בצורת "רפסודה" על פני המים. נקבות יתושי אנופלס מטילות ביצים בודדות המצוידות בדרך כלל בתאי אוויר המאפשרים להן לצוף על פני המים. עקב ההבדלים המורפולוגיים במבנה קרום הביצה החיצוני ומתח פני המים, הביצים של מיני האנופלס השונים מסתדרות על פני טיפת מים באופן טיפוסי לכל מין. נקבות יתושי אדס מטילות ביצים בודדות בשולי גוף המים. הביצים של מיני הקולקס והאנופלס בוקעות לאחר 1-3 ימים בעונה החמה. הביצים של יתושי האדס יכולות לעמוד תקופה ארוכה בתנאי יובש (כאשר העובר כבר התפתח בתוך הביצה) ויבקעו מייד עם ההצפה מחדש של בית הגידול.
זחלים
הזחלים עוברים במהלך התפתחותם ארבעה שלבים, או דרגות. המעבר מדרגה לדרגה מתרחש כאשר הזחל משיל את כסות הגוף הישנה ומחליף אותה בחדשה (תהליך הנשל). בעונה החמה נמשכת ההתפתחות מהבקיעה ועד ההתגלמות כ- 5-7 ימים. זחלי היתושים מותאמים לחיים במים. ראש הזחל מפותח היטב, בצדי הפה קבועות מברשות גדולות בעזרתן הוא גורף יצורים ומסנן את חלקיקי המזון. שלושת פרקי החזה מאוחים לחטיבה אחת. הבטן מארכת ובקצה פתחי נשימה, בעזרתם הזחלים נושמים אוויר אטמוספרי. פתחי הנשימה של יתושי הקולקס נמצאים בקצה של צינור ארוך (סיפון), כך שבעת הנשימה הם תלויים במלוכסן מתחת לפני המים. זחלי האנופלס חסרים סיפון כך שבעת הנשימה גופם מקביל לפני המים. הזחלים נעים בזריזות ומסוגלים לצלול במהירות למעמקים.
גלמים
לגולם שתי חטיבות גוף ראש-חזה ובטן. מהחטיבה הראשונה יוצאות שתי חצוצרות נשימה באמצעותן נושם הגולם אוויר חופשי. הגולם חופשי ומסוגל לנוע ונמלט בשעת סכנה כמו הזחל כלפי מטה, אולם אינו ניזון. התפתחות הגולם נמשכת בעונת הקיץ 1-3 ימים. שלב המעבר מהגולם לבוגר מכונה שלב הגיחה, והוא מהווה את המעבר מחיים במים לחיים "על היבשה" . בשלב זה היתושים פגיעים מאוד – עליהם להתרחק מהמים, למצוא מקום מנוחה קרוב (בדרך כלל צמחים הנמצאים בקרבת המים), ולחכות במצב מנוחה עד לפרישת הכנפיים ולהתקשותן המלאה.
(המידע מאתר המשרד להגנת הסביבה)