חדשות הארץמבזקיםצבא וביטחון

מבצע "מחוץ לקופסה" להשמדת הכור הגרעיני בדיר א-זור בסוריה

לאחר 11 שנים היום הותרה לפרסום תקיפת מטוסי קרב להשמדת כור גרעיני שהיה בתהליכי בנייה בסוריה, בספטמבר 2007. הפעולה להשמדת הכור, במבצע "מחוץ לקופסה", בוצעה בידי מטוסי קרב, בתום מאמץ מודיעיני ומבצעי מורכב וממושך, והסירה איום גרעיני על מדינת ישראל והאזור כולו.

היום הותר לפרסום כי בלילה שבין ה-5 ל-6 בספטמבר 2007, תקפו מטוסי קרב כור גרעיני בשלבי הקמה מתקדמים באזור דיר א-זור שבסוריה, 450 ק"מ מצפון לדמשק, והשמידו אותו. ארבעת מטוסי ה-f-16 הסירו באמצעות פעולה זו איום גרעיני שהתהווה על מדינת ישראל והאזור כולו.

מאמץ מודיעיני נרחב, שהחל בסוף שנת 2004, וכלל שיתוף פעולה עם גורמי ביטחון מקבילים, הניב מידע רב ומשמעותי, שבסופו הבשיל לתקיפה אווירית מדויקת. צה"ל נערך לתקיפת הכור באופן מדויק ואיכותי, תוך הכנה לתרחישי הידרדרות והסלמה אפשריים.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

רקע והכנות למבצע

במשך שנתיים זיהו גורמי המודיעין של צה"ל את פרויקט הגרעין הסורי המתפתח באזור דיר א-זור, 450 ק"מ צפון מזרחית לדמשק. הם סיפקו מודיעין טקטי, מערכתי ואסטרטגי שאפשר את השמדתו והעריכו כי הכור יהפוך מבצעי לקראת סוף שנת 2007. הערכה זו הביאה בסופו של דבר להחלטת הדרג המדיני לממש תקיפה, על בסיס ניתוח מודיעיני מדויק של המערכות הקריטיות בכור.

חיל האוויר נערך לתקיפה בלוח זמנים קצר והתכונן אליה כמו גם לתרחישי הידרדרות והסלמה. דרך התקיפה שנבחרה לבסוף הייתה אחת ממספר האפשרויות שתוכננו ותורגלו בחיל האוויר, והודות ליכולת המבצעית הגמישה, התאפשרה תקיפה תוך 12 שעות מרגע קבלת הפקודה.

התקיפה

מעט אחרי חצות, הגיעו לחדר המצב האווירי ראש הממשלה, שר הביטחון, שרת החוץ, הרמטכ“ל, סגן הרמטכ״ל, ראש אגף המודיעין וראש אגף המבצעים. משם הם עקבו מקרוב אחר התמונה האווירית ואמצעי הקשר. נתיב הטיסה כלל תכנון קפדני של צריכת הדלק, ביצוע בחתימה נמוכה ובדממת אלחוט בהשתתפות מטוסי סופה ורעם, וכן אמצעי חימוש מסוגים שונים. המבצע, שהחל בשעה 22:30, הסתיים עם שובם של מטוסינו לבסיסם בשעה 02:30 לפנות בוקר.

(צילום: דובר צה"ל)
(צילום: דובר צה"ל)
(צילום: דובר צה"ל)
(צילום: דובר צה"ל)
(צילום: דובר צה"ל)
(צילום: דובר צה"ל)
(צילום: דובר צה"ל)
(צילום: דובר צה"ל)
(צילום: דובר צה"ל)
(צילום: דובר צה"ל)

התוצאות

אגף המודיעין העריך כי הכור נפגע ללא יכולת שיקום. צה"ל נערך להסלמה והידרדרות הן ביכולת ההגנה לעורף, והן ביכולות מבצעיות. לאור רגישות ביטחונית גבוהה הוחלט שלא לפרסם את דבר התקיפה בזמן אמת. הצלחת המבצע נמדדה אז ונמדדת גם היום בשלושת המרכיבים שהוגדרו להצלחה על ידי הרמטכ"ל: השמדת הכור, מניעת הידרדרות וחיזוק ההרתעה.

להשמדת הכור משמעות נוספת – לימים דיר א-זור, בה היה הכור, נכבשה בידי מחבלי המדינה האסלאמית. הימצאות כור גרעיני בשטחם הייתה יכולה להביא לכלי מסוכן בידיהם, וכתוצאה מכך להסלמת המצב האזורי.

לפני התקיפה (צילום: דובר צה"ל)
אחרי התקיפה (צילום: דובר צה"ל)
(צילום: דובר צה"ל)
(צילום: דובר צה"ל)
(צילום: דובר צה"ל)
(צילום: דובר צה"ל)
(צילום: דובר צה"ל)

ראש המטה הכללי דאז, רב-אלוף גבי אשכנזי, אמר בהתייחסו להשמדת הכור: "מיד כשראש הממשלה הטיל על צה"ל בראשותי את האחריות להשמדת הכור הגרעיני בסוריה היה ברור לי שעלינו להיערך מודיעינית, מבצעית וטכנולוגית להסרת האיום הגרעיני מעל מדינת ישראל והאזור ובמקביל לבצע פעולות למניעת הידרדרות למלחמה, ובאם זו תכפה עלינו – להכריעה!".

ראש המטה הכללי, רב-אלוף גדי איזנקוט, ששימש מפקד פיקוד הצפון בעת מבצע "מחוץ לקופסה", אמר לאחרונה: "המסר מתקיפת הכור ב-2007 הוא שמדינת ישראל לא תשלים עם בנייה של יכולת שתהווה איום קיומי עליה. זה המסר ב-2007, וזה המסר לאויבינו גם בעתיד הקרוב והרחוק."

(צילום: דובר צה"ל)
(צילום: דובר צה"ל)
(צילום: דובר צה"ל)
Back to top button
רוצה לקבל התראות על עדכונים חדשים? הירשמו לעדכונים באתר ותהיו תמיד מעודכנים בכל מה שקורה. לא כרגע כן אשמח