ליצמן וכחלון חתמו על התקנות שיחייבו הגשת אוכל בריא בצהרונים
שר הבריאות, הרב יעקב ליצמן ושר האוצר, משה כחלון חתמו היום (חמישי) על התקנות שיחייבו הגשת אוכל בריא בצהרונים. במשרד הבריאות הסבירו כי במסגרת זו חשוב שייחשפו התלמידים לתזונה בתכנית הלימודים על מורים ותזונאים ויתנסו הלכה למעשה באכילת מזון מגוון ובריא וכן בהערכות לקראת ולאחר האכילה (כמו: ניקוי ועריכת שולחן, שטיפת ידיים, הגשת מים לשתייה, סידור מקום האכילה לאחר סיומה, נימוסי שולחן, הכנת סלט ועוד).
שר הבריאות, הרב יעקב ליצמן אמר כי "המסגרת החינוכית של הצהרונים היא המתאימה ביותר להקניית הרגלים בתחום התזונה ולהפעלת חינוך להתנהגות תזונתית של אכילה בריאה ואנחנו מתכוונים לאכוף את התקנות שנחתמו בגיל צעיר במסגרות הלימוד".
שר האוצר, משה כחלון אמר כי "הילדים שלנו הם הדבר הכי חשוב לנו בעולם. תקופת הגיל שבה הם נמצאים בצהרונים היא הזמן הטוב ביותר להקנות להם חוגי העשרה, חינוך טוב והרגלי תזונה בריאים לכל החיים. בראשון לספטמבר הילדים שלנו יגיעו לצהרונים מצוינים עם חינוך טוב, אוכל טוב וההורים ישלמו הרבה פחות מאשר בשנים עברו."
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
הסבר לתקנות עצמן:
המזון והשתייה, הניתנים בצהרונים מהווים את הארוחות במשך השהות במסגרת החינוכית, לפיכך נדרשת התייחסות קפדנית להרכבם ולפיקוח עליהם (ארוחת צהרים וארוחת מנחה, אם יש צורך באחרונה).
התקנת תקנות אלו נועדה לוודא כי יסופק לילדים מזון בריא ואיכותי, העונה על צורכיהם התזונתיים והבריאותיים, מבחינת הכמות, הגיוון והאיזון.
להלן פרוט התקנות:
תקנה 2 מסדירה את תנאי ההתקשרות של מפעיל הצהרון עם ספק מזון מורשה כאשר על מפעיל הצהרון, כעוסק במזון, חלות הוראות הן של החוק המסמיך והן של חוק הגנה על בריאות הציבור (מזון), התשע"ו – 2015.
תקנה 3 מסדירה את תנאי המכירה או הספקה של מזון לצהרונים בידי ספק מזון מורשה לעניין הרכב המזון, ערכו התזונתי וכמותו לפי הגיל וכן מפרטת את הרכבה של ארוחה מלאה המוגשת בצהרון בכדי להבטיח את איכות המזון בהתאם להמלצות משרד הבריאות. תקנה 3(5) מתייחסת לתפריט של ארוחת מינחה, אשר נועדה לפרט את הרכב ארוחת המנחה וגיוונה.
תקנה 4 קובעת איסור הספקת מזון אסור, בהתאם לפירוט בתקנות האמורות.
תקנות 5 מחייבת את ספק המזון המורשה הן לספק לצהרון מזון ייעודי לילדים בעלי צרכים תזונתיים מיוחדים ותקנה 6 מחייבת את מפעיל הצהרון לפרסם את פרטי הספק המורשה עימו התקשר לעניין זה.
תקנות 7 ו-8 מסדירות את אופן הפרסום של הרכב המזון המסופק בצהרון וכן את פרטי חובת דיווח לממונה, כנדרש בחוק.
רקע כללי על תזונה בגיל צעיר
דפוסי אכילה בריאים בגיל הילדות ובתקופת ההתבגרות מקדמים בריאות מיטבית לאורך מעגל החיים/שנות חיי האדם. הרגלי אכילה אלו משפיעים על גדילה תקינה, התפתחות פיזית ואינטלקטואלית רציפה ומסייעים במניעת בעיות בריאות ומחסורים תזונתיים כגון: מחסור בברזל ובסידן, אנמיה, עודף משקל, השמנה הפרעות אכילה. לטווח הארוך תזונה מגוונת ומותאמת ים תיכונית מדגישה טעמים טבעיים ומרקמים של המזון, מסייעת במניעת תחלואה כגון מחלות לב וכלי דם, סוכרת, סרטן השמנה.
הידע על הקשר בין תזונה בריאה לבין מיצוי הפוטנציאל הגנטי, שיפור המקרוביום ומימוש הפוטנציאל החברתי של הילדים התרחב, והיום הדגש הוא על קידום תזונה בריאה ועל מניעת מחלות כרוניות (למשל, עודף משקל, השמנה, עששת שיניים ועוד). נמצא כי תזונה המכילה מזון בעל ערך תזונתי נמוך, כמו המזון המהיר, עלולה לגרום לחסרים תזונתיים, לקשיים בריכוז ולעלייה במשקל. לעומת זאת ארוחות מגוונות ומאוזנות, המורכבות ממזון טבעי ככל האפשר עשיר בסיבים תזונתיים, דל בשומן רווי, בסוכר ובמלח, וכן עשיר בירקות, פֵירות, קטניות, דגנים מלאים ואגוזים (מגיל 5), ומעט חלבון מהחי מוסיפות בריאות, תורמות לאיכות חיים טובה יותר וליכולת הריכוז של הילדים.